PERJANTAIN BLOGI: YSI-JAOS

Perjantai 29.3.2024 klo 8.19 - Vesa Ratala


Tuoreita kuulumisia YSI-jaokselta

YSI-jaos toimii linkkinä paikallisyhdistysten ja alueyhdistyksen välillä vieden tietoa ja ideoita kumpaankin suuntaa. Koulutuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa jaoksella on merkittävä rooli.

Jaos nostaa esille asioita, joihin paikallisyhdistyksen kannattaisi vaikuttaa ja reagoida nyt ja tulevaisuudessa. Tänä kevään esille on tullut esimerkiksi perusopetuksen lisätuntien sijoittaminen kunnissa.  Lisäävätkö lisätunnit oikeasti oppilaiden tuntimäärää vai poistavatko ne vain aikaisempia panostuksia? Paikallisyhdistysten erilaiset vaikuttamistavat ja -keinot ovat esillä useasti. Jaoksessa on keskusteltu erilaisista tavoista vaikuttaa tehokkaasti kunnan päättäjiin ja jaettu niitä toisille, olipa kyseessä sitten lautakuntatapaaminen, kummipäättäjä-idea tai viestinnän toteuttaminen somessa ja muualla.

Monet jaoksessa esille nousseista asioista näkyvät OAJ Pirkanmaan järjestämissä koulutuksissa. Koulutusta on ollut viime aikoina runsaasti ja monenlaista, pelkästään ysiläisille tarkoitettua ja myös kaikille opettajaryhmille yhteisiä.

Joku Roti -koulutuksessa tuli esille oman työajan rajaaminen ja seuraaminen. Illan aikana käytiin läpi mm. luokanvalvojan työtä, tuen papereiden täyttämistä, YS-aikaa ja näiden vaikutusta työssä jaksamiseen.  Kouluttaja, OAJ:n työmarkkinaedunvalvonnan erityisasiantuntija Tomi Törrönen korosti YS-ajan suunnittelua ja sen seuraamista. Työn rajaamisella voidaan vaikuttaa työssä jaksamiseen, jonka heikkenemisestä on tullut huolestuttavia viestejä eri puolilta Pirkanmaata. 

Ovtes-illassa pääluottamusmiehet Hannu Kujanpää ja Heikki Tanskanen jakoivat Joku Roti -hengessä tietoa työehdoista ja TVA-järjestelmistä eri kunnissa.

Joku Roti -hengessä jatkettiin myös OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokisen pitämässä Erityisopetuksen ajankohtaiset asiat perus- ja lukiokoulutuksessa -koulutuksessa. Esille tulivat niin erityisopetuksen tämänhetkiset säännökset ja niiden mukaiset käytänteet, kuin näkymät tuleviin muutoksiin.

Perinteisesti on pidetty sekä valmistuville opettajille että eläkkeelle kohta siirtyville omat koulutusillat. Suosituissa eläkeinfoissa tuodaan tietoa eläkkeelle siirtymisestä, eläkkeen määräytymisestä ja työn osa-aikaistamisesta. Valmistuville opettajille kerrotaan OAJ:sta ja työelämän ajankohtaisista asioista.

Loppukevään aikana on tulossa vielä monenlaista koulutusta. Huhtikuussa on yhdistysten tiedotuksesta vastaaville Vauhtia viestintään – työkaluja yhdistysten tiedottajille -koulutus. Huhtikuussa varaudutaan myös kuntien säästösuunnitelmiin YT- ja muutosneuvotteluihin valmistautuminen -koulutuksella. Toukokuussa ysiläiset jäsenet voivat esittää kysymyksiä suoraan luottamusmiehille Kysy luottamusmieheltä -tilaisuudessa. OAJ Pirkanmaan koulutuskalenteria kannattaa seurata ja osallistua koulutuksiin.

Koulutuskalenterin suunnittelu ja täydentäminen on esillä jokaisessa jaoksen kokouksessa jollakin tavalla. Koulutusideat tulevat jaoksen jäseniltä ja yhdistyksiltä. Tämän vuoksi on tärkeää, että yhdistysten toimijoiden yhteystiedot OAJ:n rekistereissä ovat ajan tasalla.

YSI-jaokselle kuuluu myös ns. hallinnollisia tehtäviä. Tänä keväänä olemme nimenneet pirkanmaalaisten YSI-opettajien neuvottelijan OAJ:n hallituksen vaalia valmistelevaan toimikuntaa. Samoin YSI-jaos tekee neuvottelijan käyttöön pohjanehdotuksen toimikuntien valintaan.

Toivomme näkevämme sinut OAJ Pirkanmaan tapahtumisissa ja koulutuksissa!

Vesa Ratala

Avainsanat: OAJ, OAJ Pirkanmaa, YSI, YSI -jaos, blogi