Toisen asteen leikkaukset uhka nuorten tulevaisuudelle

Keskiviikko 13.6.2012 - Kaj Raiskio

Tampereen kaupunginhallitus käsitteli 4.6. merkittävän leikkauspaketin kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Toimenpiteet suoritettiin ns. juustohöylä-periaatteella, eli kaikilta pois tasaisesti. Menetelmä on vanhanaikainen ja epäoikeudenmukainen. Taloutta tulisi tarkastella kokonaisuutena ja etsiä ne rakenteelliset säästöt alueilta, jotka eivät vaikuta suoraan kaupungin tarjoamiin palveluihin. Samaan aikaan tulisi tarkastella verokertymää ja pitkän aikavälin investointeja. Kaupungin ensisijaisena tehtävänä on järjestää kuntalaisille laadukkaat palvelut.

Tampereen ammattioppilaitoksessa TAOssa suunnitellaan merkittävää lähiopetustuntien leikkausta. Tämän hetkisten arvioiden mukaan oppilaiden saama lähiopetus laskisi 32 tunnista 28 tuntiin, lähihoitajien kohdalla jopa 27 tuntiin. Tämä tarkoittaa sitä, että nuorten (15-18 v.) tulee yhä enemmän vastata itse koulutuksestaan. Ammattia ei voi oppia kotona. Suurimmalla osalla nuorista ei ole vielä valmiuksia opiskella itsenäisesti, eikä se kaikilla aloilla ole edes mahdollista. Kuinka esimerkiksi sähkö- tai LVI-asentajaksi voi kouluttautua kirjallisilla kotitehtävillä? Tuntien vähentäminen tarkoittaa opetuksettomia päiviä, jolloin arkirytmi rikkoutuu ja koulun tilalle tulee usein vapaa-ajan toimintaa. Sitoutuminen koulunkäyntiin sekä työntekoon heikkenee ja keskeyttämiset lisääntyvät. Keskeyttäneet nuoret jäävät pahimmassa tapauksessa vuosiksi ilman päämäärää.

Lukioiden 202 kurssin eli 4 %:n leikkaus kurssitarjottimesta kaventaa merkittävästi opiskelijoiden valinnanvapautta, mikä voi vähentää motivaatiota. Opiskelijat eivät pysty ensi syksystä lähtien etenemään siinä aikataulussa, mikä heillä on ollut valintoja tehtäessä tiedossa. Leikkaukset saattavat viivästyttää valmistumista. Ryhmät kasvavat ja heikommat jäävät muiden jalkoihin. Henkilökohtaiseen ohjaukseen ei jää aikaa. Samaan aikaan tehdään koeviikon ajalta opettajille 5 %:n palkanleikkaus, mikä poistaa muun muassa henkilökohtaisen ohjauksen mahdollisuuden koeviikolla. Lukioon kohdistuvat leikkaukset heikentävät opettajien työmotivaatiota ja aiheuttavat työpahoinvointia. Lukioissa tulisi palata takaisin viiden päivän koeviikkoihin, jolloin ”vääristymän” ongelma tulisi ratkaistuksi.  

Suunnitellut leikkaukset merkitsevät pahimmillaan toisen asteen opettajille kymmenen prosentin palkanalennusta. Samaan aikaan kaikkien opetusryhmät kasvavat ja työmäärä lisääntyy. Tämä ei voi olla näkymättä annetun opetuksen laadussa.

Eduskunnassa ja mediassa on nostettu jatkuvasti esille suomalaisen yhteiskunnan suurin uhkatekijä: nuorten syrjäytyminen. Hallitusohjelmassa puututaan voimakkaasti nuorten syrjäytymiseen niin lainsäädännön kuin rahoituksen keinoin. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle opetusministeriön laskujen mukaan miljoona euroa. Suunnitelluilla leikkauksilla saavutetut ”säästöt” menetetään moninkertaisesti syrjäytymisen myötä.

Kaj Raiskio, puheenjohtaja

OAJ Pirkanmaa

 

Lukiokoulutus kurjuuden partaalla Tampereella

Perjantai 1.6.2012 - Kaj Raiskio

Tampereen kaupunki ”räjäytti potin” lukion opettajien kesäkeskeytyksen alkaessa.

Työnantaja hakee yhteensä 1,1 miljoonan euron säästöä lukioiden tämän vuoden budjetista. Lukioiden toimintaedellytykset heikkenevät merkittävästi. Lukion kursseja on vuodesta 2009 vähennetty vuosittain, ja nyt kursseja pitää vähentää kerralla 202. Samaan aikaan kun yksityiset lukiot kasvattavat kurssitarjontaansa, kaupunki toimii päinvastoin. Tämä ei voi olla vaikuttamatta opetuksen laatuun. Kaupungin lukioiden opiskelijat opiskelevat syksystä lähtien suuremmissa ryhmissä. Osa kursseista jää järjestämättä, mistä seuraa pahimmillaan osalle opiskelijoista valmistumisen siirtyminen myöhemmäksi, kun tutkintoa ei saa kokoon vähennettyjen kurssien vuoksi.

202 lukiokurssin leikkaus tarkoittaa 10 opettajan vakanssin verran vähemmän tunteja. Lisäksi leikkaukset vaikuttavat suoraan opettajien palkkoihin. Lukioissa on ollut käytössä koeviikkojärjestelmä, joka työnantajan mukaan on aiheuttanut palkkavääristymän. ”Vääristymä” aiotaan korjata leikkaamalla jokaisen opettajan palkkaa. Esimerkiksi jos opettajan palkanmaksun perusteena on 22 kurssia, hän saa ensi lukuvuonna palkan 20,9 kurssin mukaan. Tämä tarkoittaa lähes 5 % ansionlaskua samasta työstä, mitä hän nyt tekee. Näin ei toimita muissa Pirkanmaan kunnissa.

Tampereen lukioiden opettajat ovat aiheellisesti vihastuneet ja loukkaantuneet työnantajan toimista. Miksi koeviikkojärjestelmää ei ole muutettu tai purettu, jos siinä on huomattu epäkohtia?  Opettaja työskentelee kuitenkin läpi koeviikon, vaikka hän ei pidä koeviikon aikana lukujärjestykseensä merkittyjä tunteja, koska opiskelijat ovat muiden aineiden kokeissa. Opettajat pitävät kokeisiin valmistautumis- eli pohjatunnit ja valvovat lisäksi kokeita. Erityisryhmille, esimerkiksi lukivaikeuksista kärsiville, on pidetty omia koetilaisuuksia.

Koeviikkojen aikana opettajat ovat voineet tavata oppilaita ja antaa heille henkilökohtaista ohjausta. Jos koeviikolta ei enää makseta palkkaa, ei opettajan tarvitse olla oppilaiden käytettävissä. Kun sijaistenkin ottamista rajoitetaan, on syrjäytymisuhka todellinen. Opetusministeriön laskelmien mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa.

Jos yksikin nuori putoaa lukiokoulutuksen ulkopuolelle säästötoimien takia, leikkaukset on nopeasti syöty. Ne näyttävät hyvältä Excel-taulukossa, mutta miltä ne näyttävät yksittäisen opiskelijan ja opettajan arjessa?

Kaupunginhallituksella olisi ollut maanantaina 4.6. mahdollisuus näyttää valoa tunnelin päähän satsaamalla nuorten tulevaisuuteen.

Asian käsittely on jatkunut läpi kesäkuun ensimmäisen viikon. OAJ Pirkanmaa välitti virallisen kannanoton kaupunginhallitukselle päättäjäisviikonloppuna. Puheenjohtajana kerroin tilanteesta Aamulehden haastattelussa ti 5.6., sekä vein asian OAJ:n hallituksen kokoukseen ke 6.6. Samalla sovimme Helsingissä käytännön järjestelyistä asian suhteen. OAJ:n nettisivuilta löytyy järjestömme tiedote asiasta. Päätimme järjestää asiasta keskustelutilaisuuden toimistolla ma 11.6. klo 15-17.

Kaj Raiskio, puheenjohtaja

OAJ Pirkanmaa

 

 

 

Miten ammatti opitaan ilman opetusta?

Lauantai 19.5.2012 - Kaj Raiskio ja TAOn sekä PIRKOn luottamusmiehet

Tampereen ammattiopiston ja Pirkanmaan koulutuskonserni – kuntayhtymän yhdistämishanke tähtää Suomen suurimman ammattioppilaitoksen aloitukseen 1.1.2013. Edetäänkö hankkeessa kuitenkin liian nopealla aikataululla ja pelkästään taloudellisten näkökulmien ohjaamana? Yhdistymistä on perusteltu sillä, että selviämme paremmin tulevaisuuden haasteista, saamme tehostettua nuorten ja aikuisten työelämäpalvelujen järjestämistä. Lisäksi voimme tuottaa palvelut edullisemmin, laadukkaammin sekä palvelukykyisemmin.

Uuden ammatillisen oppilaitoksen henkilöstörekrytoinnit ovat meneillään. Osa henkilöstöstä on epätietoista tulevan tehtävänsä palvelussuhteen ehdoista, palkoista ja työtehtävän sijaintipaikasta. Vakinaisella opetushenkilöstöllä työtehtävän jatkumo on turvatumpaa. Kaikille työsuhdeturva on taattu viideksi vuodeksi, mutta sekään ei ole ehdoton.

TAOn opetushenkilöstölle on ilmoitettu äskettäin lähiopetustuntien vähentämisistä, sijaiskiellosta, hankkeiden ja projektien jäädytyksistä ja koulunkäynnin arkeen olennaisesti liittyvien hankintojen supistuksista. Samaan aikaan kuitenkin valtakunnallisesti korostetaan nuorten yhteiskuntatakuuta syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Yleisimpiä syitä nuorten koulunkäyntiongelmiin ovat poissaolot, sitoutumisen puute ja jopa aamuheräämisen ongelmat.

Työnantajat ja yritykset edellyttävät työssäoppimisjaksoilla opiskelijalta normaalia työpäivärytmiä.   Tämän päivän työelämä on haastavaa, ja nuorten on opittava työelämän säännöt jo opiskeluaikana.

Mitä keinoja opettajalla on yhteiskuntatakuun toteuttamisessa, jos esimerkiksi lähiopetustunteja leikataan koko ajan? Lähiopetustunnilla tarkoitetaan opiskelijan saamaa opetuksen määrää oppilaitoksessa. Kun opiskelijalla on 27 opetustuntia/viikko, hänen tulee opiskella itsenäisesti 13h/viikko. (Kurssin laajuus on 40 h/opintoviikko). Nuorella opiskelijalla ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa ole riittäviä valmiuksia itsenäiseen opiskeluun. Miten voimme valmistaa opiskelijaa työelämän vaatimuksiin, kun lähiopetustuntien vähentäminen aiheuttaa viikoittain opetuksettomia päiviä?

Tampereen ammattiopiston ja PIRKOn luottamusmiehet

Kaj Raiskio, OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja

Teksti julkaistiin Aamulehden mielipidesivulla 19.5.2012

OAJ:n kevätvaltuusto tulevaisuutta visioimassa

Lauantai 12.5.2012 - Kaj Raiskio

Talouden niukkuus herätti suurta huolta OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisliput.jpgen avauspuheenvuorossa Hämeenlinnan Aulangolla 10.–11.5.2012. Valtion talouden tasapainottaminen tarkoittaa rajuja leikkauksia kautta opetussektorin. Leikkaukset syövät palkankorotukset hyvin nopeasti. Pelkona on tulevaisuus, missä yhä pienemmällä opettajajoukolla tehdään aina vain vaativampaa työtä. Olemassa olevien resurssien turvaaminen kasvaa tärkeäksi tehtäväksi ammattijärjestöllemme.

OAJ on yhteiskunnan tavoin huolissaan nuorisotyöttömyydestä. Tämän vuoksi päättäjien tulee kohdentaa voimavarat ennaltaehkäiseviin keinoihin, eikä niin kuin nyt, pelkästään paikkaaviin toimenpiteisiin. Vaikuttaminen siirtyy kaikissa asioissa voimakkaammin alueelliselle ja paikalliselle tasolle. Tähän haasteeseen ovat etunenässä vastaamassa toimintansa aloittaneet alueyhdistykset ja alueasiamiehet. Luukkaisen sanoin ”OAJ on niin vahva kuin kaikki sen tekijät.”

Järjestötoiminnassa tulee muistaa, että on turha toistella ”miksi OAJ ei tee mitään?”-mantraa, jos ei ole itse valmis toimimaan järjestön puolesta. Viimeaikaisista torjuntavoitoista on hyvä nostaa esille OAJ:n toimet Helsingin kaupunkia kohtaan. Helsingin opetusvirastossa heräsi kiinnostus säästää määräaikaisten sijaisten selkänahasta. Heidät aiottiin palkata vain koulupäivien ajaksi, jolloin opettajilta jäisi saamatta kesäajan palkka. Tämä olisi rikkonut mitä suurimmassa määrin viranhaltijoiden tasa-arvoista kohtelua. OAJ oli valmis käyttämään järjestöllisiä toimenpiteitä, mutta onneksi lobbaustyö tehosi ja asia päätettiin haudata. Kiitos tästä kuuluu Helsingin poliittisille päättäjille. Jos asiaan ei olisi reagoitu, niin olisimme nähneet hyvin pian samoja keinoja käytettävän myös Pirkanmaalla.  

Valtuuston puheenjohtajuudesta luopunut Lempäälän lukion lehtori Anne Lehtinen palkittiin järjestömme korkeimmalla kultaisella ansiomerkillä, jota jaetaan todella harvoin. Tämä OAJ:n hallituksen päätös kuvastaa Anne Lehtisen ansiokasta työtä niin paikallisella, alueellisella kuin valtakunnallisella tasolla. Kiitoksissaan Anne Lehtinen tiivisti kiitoksensa toteamukseen ”OAJ on vahva vaikuttaja”. Meidän tehtävämme on pitää tämä lause vahvasti mielessä myös tulevaisuudessa. Pirkanmaa kiittää järjestötoiminnasta sivuun siirtyvää Anne Lehtistä ja toivottaa onnea tuleviin haasteisiin.

OAJ:n valtuusto aloitti tulevaisuustyön kokouksen yhteydessä. Alun perin OAJ pyrki saamaan sen valtiovallan tehtäväksi, mutta siinä ei onnistuttu. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa pitäisi katsoa pidemmälle ja nähdä mihin suuntaan kasvatusta ja koulutusta tässä maassa viedään. OAJ kerää mittavan tietopaketin tulevaisuuden haasteista, joiden avulla luotaamme toimintakenttäämme tulevina vuosikymmeninä. Tätä tietoa tullaan jakamaan yhteystyötahoillemme.  

Valtuusto valitsi samalla uuden hallituksen toimikaudelle 2012–2014. Pirkanmaa sai erinomaisen edustuksen uuteen hallitukseen. Meitä kaikkia edustamaan valittiin Anne Liimola (LTOL), Päivi Koppanen (OAO), Sirkka Saarikoski (OAO), Mirja Kopra (OAO) ja Hilkka Korjus (YSI) sekä varajäseneksi Kaj Raiskio (YSI). Tämän lisäksi Elina Kalliohaka jatkoi tehtäväänsä lastentarhanopettajien ryhmäpuheiden esittäjänä valtuustossa.

OAJ Pirkanmaa järjesti yleissivistävien opettajien perinteeseen kuuluneen hämäläisen illan. Tavoista poiketen päätimme kutsua mukaan kaikki hämäläiset valtuutetut taustaryhmään katsomatta. Tämän lisäksi paikalle saapui suuri määrä muiden alueiden vaikuttajia ja toimiston väkeä aina OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisesta lähtien. Nokialaisten herkkujen lisäksi saimme nauttia Etni-yhtyeen soul-painotteisesta musiikista.

Valtuustossa käsiteltiin tukku ponsia, joilla OAJ:n toimintaa linjattiin. Olin mukana kangasalaisen luokanopettaja Matti Helimon kanssa tekemässä pontta, missä linjattiin perusopetuksen luokanvalvojakorvauksen tulevaisuutta. Toivomme, että seuraavissa virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa korvausta laajennetaan vaiheittain muille luokka-asteille, erityisopetuksen luokille samalla nostaen aineenopettajien saamaa kerrointa. Ponsi hylättiin käsittelyssä, mutta asia jäi muhimaan tulevia tavoitteita asetettaessa. Muissa ponsissa vaadittiin palkkaustavoitteiden lisäksi selvyyttä opettajien oikeusturvaan ja vakuutusten kattavuuteen.

Valtuusto päättyi tiukan työrupeaman jälkeen AKAVA:n puheenjohtaja Sture Fjäderin puheeseen. Hän korosti OAJ:n näkyvää ja ansiokasta työtä AKAVA:n suurimpana jäsenjärjestönä. OAJ:n viimeaikainen aktiivisuus ei ollut jäänyt huomaamatta keskusjärjestömme puheenjohtajaltakaan.  

Keväisin terveisin Hämeenlinnasta

Kaj Raiskio

OAJ:n valtuutettu

Toinen aste muutoksessa, riittävätkö rahat?

Tiistai 24.4.2012 - Kaj Raiskio

Kirjoitus julkaistiin Aamulehdessä 30.4.2012

Nykyään suositaan yhä suurempia yksiköitä niin terveydenhuollossa kuin koulutuksessa. Tampereen kaupunkiseutu on jo pitkään toiminut Tampereen ja sen ympäryskuntien yhteistyön tiivistämiseksi. Sivistyspuolella tämä on tarkoittanut suurten yhdistymishankkeiden taustoittamista ja valmistelua. Tampereen ammattiopistoa (TAO), Pirkanmaan koulutuskonserni-kuntayhtymää (PIRKO) sekä Tampereen lukiotoimea yhdistetään parasta aikaa.

Suunnitelmia esiteltiin henkilöstölle Tampere-talossa 23. huhtikuuta 2012. Juhlapuheet lupaavat loistavaa tulevaisuutta toiselle asteelle. Lisätään opiskelijoiden valinnan mahdollisuuksia ja joustavaa opetusta, panostetaan ryhmänohjaukseen, luvataan tehokkaampaa hallintoa, kohdennetaan resursseja kehittämiseen, annetaan riittävästi opetusta ja ohjausta. Mutta mikä on todellisuus puheiden takana?

Yhdistymisessä vetovastuu koulutuksen järjestämisestä ja suurin osa vallasta sekä päätöksenteosta siirtyy Tampereen kaupungille. Suuri kaupunki tuo turvaa ja mahdollisuuksia, mutta myös ilmeisiä uhkia. Tampereen kaupungin taloudellista tilannetta tasapainotetaan hyvin herkästi koulutuksen resursseista.

Tampereen kaupungin toisen asteen johtokunta päätti kokouksessaan 17.4.2012 leikata toisen asteen resursseja. Ammattiopistosta vähennetään lähiopetustunteja ja lukio-opetuksesta tuntikehystä. Nuorille tarjottavaa koulutusta siis vähennetään, ja opiskelijat joutuvat tulevaisuudessa opiskelemaan yhä suuremmissa ryhmissä. Samaan aikaan toiselle asteelle on annettu määräys vähentää sijaisia. Tämä johtaa tilanteisiin, joissa opiskelijat joutuvat opiskelemaan itsenäisesti ilman opettajaa. On huolestuttavaa, että opiskelijat ovat pahimmillaan luokkatiloissa ilman aikuisen valvontaa ja turvaa. Kuinka päättäjät voivat taata opiskelijoiden turvallisuuden kaikissa tilanteissa?

Yhdistymisen yhteydessä on varmistettava, että opiskelijoille tarjotaan todelliset mahdollisuudet opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja turvalliseen oppimisympäristöön, missä on riittävästi aikuisia läsnä. Tuntikehyksen tulee olla lukiossa riittävä ja ryhmäkokojen sellaiset, että lukioissa on tilaa oikealle oppimiselle. Ammatillisessa opetuksessa on taattava riittävät lähiopetustunnit ja maakunnallisesti kattava ammatillinen koulutus.    

Yhteiskunnassamme on jo tällä hetkellä yli 100 000 alle 30-vuotiasta nuorta, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Tutkinto ei takaa suoraan työllistymistä, mutta edesauttaa sen saavuttamisessa. Arvon päättäjät, älkää jatkuvasti leikatko opetuksen edellytyksiä vaan panostakaa huolella toisen asteen koulutukseen. Nuorissa on yhteiskuntamme tulevaisuus.

Kaj Raiskio, puheenjohtaja

OAJ Pirkanmaa

Opetusministeriä tapaamassa

Maanantai 16.4.2012 - Kaj Raiskio

Opetusministeri Jukka Gustafsson varasti suurimman huomion Akava Pirkanmaanimg_1285.jpg järjestämästä ”Laadukkaan korkea-astekoulutuksen kehittäminen Pirkanmaalla”-keskustelutilaisuudesta TAMK:n tiloissa 16.4.2012. Alustuksessaan opetusministeri kertasi tehtyjä päätöksiä. Tuntijakouudistus perusopetuksen puolella ei ollut hänen mukaansa vallankumouksellinen, mutta ryhmäkokojen pienentämiseen suunnattu rahapotti oli eurooppalaisessa mittakaavassa poikkeuksellinen. Tarvetta suurempiin uudistuksiin on perusopetuksen puolella edelleen teknologian ja median muutoksen vuoksi. Ammattikorkeakoulut ovat saavuttaneet hänen mukaansa ne tavoitteet, jotka niille 1990-luvun puolivälissä oli asetettu. Nykyinen rakenneuudistus vahvistaa Gustafssonin mukaan ammattikorkeakoulujen tilannetta. Uudistus ohjaa ja kannustaa koulutusta palvelemaan yhteiskuntaa ja yrityksiä entistä paremmin. Yliopistojen suhteen opetusministeri oli toiveikas. Ministeriön ja yliopistojen kesken oli löytynyt yhteisymmärrys rakenteellisen kehittämisen ja jaossa olevien voimavarojen suhteen. Gustafssonin mukaan kaikissa uudistuksissa taataan nuorten mahdollisuus laadukkaisiin korkeakouluopintoihin.

TAMK:n rehtori Markku Lahtinen pyrki vastaamaan ministerin toivorikkaaseen kuvaan tuomalla faktat pöytään. Ammattikorkeakoulujen rahoituksesta häviää hänen mukaansa seuraavien vuosien aikana 16 %. Samaan aikaan Pirkanmaa kasvaa väestömäärältään ja teollisuuden työntekijätarpeeseen tulisi vastata. Ammattikorkeakoulujen työllistämis- ja koulutuskyky tulee olemaan uhattuna. Perusrahoituksen ongelma saattaa johtaa aloituspaikkojen rajumpaan leikkaamiseen tai laadun heikentämiseen. Tampereen yliopiston opetuksen kehittämispäällikkö Markku Ihonen nosti esille yliopistouudistuksen positiivisia puolia. Nyt saavutettu autonomia on antanut yliopistolle tukun mahdollisuuksia, joita yliopistomaailmassa ei edes ymmärretty ennen uudistusta. Rahoituksen vähentymisen myötä joudutaan punnitsemaan keskittymistä koulutuksen suhteen. Muutokset ovat hitaita, sillä koulutusohjelman lakkauttaminen kestää enimmillään seitsemän vuotta. Lopuksi TTY:n dekaani Mika Hannula kertoi meneillään olevista merkityksellisistä muutoksista organisaation suhteen.

Yleisössä oltiin huolissaan AMK:n tulevaisuudesta. Oppilaskohtainen aika vähentyy jatkuvasti, mikä tarkoittaa suoraan opetuksen laadun heikentymistä. Oppilaan ohjaukseen ei ole riittäviä resursseja, mikä kostautuu opintojeimg_1289.jpgn pitkittyessä. Opetuksesta ei haluttu säästää, vaan katseet käskettiin suunnata hallinnon puolelle. Kalle Ohma nosti esille Valkeakosken campus ajattelun, mikä uhkaa romuttua, jos HAMK joutuu leikkaamaan opetusta Valkeakoskelta. Näin tulee käymään usealle hyvälle kuviolle, mitä on kehitetty viimeisten vuosien aikana. Opetusministeri ei nähnyt Valkeakoskea leikattavien toimipisteiden joukossa.

Päivi Koppanen nosti esille huolen aikuiskoulutuksen ongelmallisuudesta. Opetusministeri kertoi ministeriön tehtävänjaon selkeytymisestä. Nyt aikuiskoulutukselle oli tehty oma osastonsa ministeriön sisälle. Gustafsson kertoi myös hallituksen suunnitelmista 2014/2015 uudistaa pääsykoejärjestelmää korkeakoulujen suhteen siten, että ensikertaa hakevat pääsisivät helpommin sisälle opintoihin. Tämän lisäksi hän korosti yhteiskunnan huolta alle 30-vuotiaista, jotka eivät ole saanet perusopetuksen jälkeen mitään tutkintoa. Heihin on kohdennettu huomattava rahallinen panostus tulevien vuosien aikana.

Lopuksi opetusministeri tiivisti ajatuksensa korkeakoulujen tulevaisuudesta optimistisena, että ”nuoret ovat meitä fiksumpia.”     

Turvallinen koulu?

Lauantai 31.3.2012 - Kaj Raiskio

Opettajat ovat järkyttyneitä Oriveden ampumavälikohtauksesta. Tapahtumaa ei voi pitää yksittäistapauksena vaan nuorten yleisen pahoinvoinnin ilmentymänä. Syrjäytyneiden nuorten kynnys tehdä ääritekoja on madaltunut. Myös mediajulkisuus ruokkii pahimmillaan uusia vastaavia tekoja. Nyt ei ole aikaa etsiä syyllisiä vaan ratkaisuja ongelmiin.

Nyt on ensiarvoisen tärkeätä panostaa ennaltaehkäisevään työhön. Ongelmia ei voi ratkaista pelkästään lainsäädännöllä, vaan on pureuduttava taustalla vaikuttaviin tekijöihin. Meillä ei ole varaa maksaa syrjäytymisestä aiheutuvaa loppulaskua.

Oppilaalla ja opettajalla on oikeus turvalliseen kouluun jokaisena työpäivänä. Yhteiskunnan pitää luoda edellytykset sille, että jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on mahdollisuus normaaliin oppimisympäristöön. Ryhmäkoot tulee saada järkevälle tasolle, jolloin opettajilla on aikaa oppilaille. Turvalliselle, tutulle aikuiselle pystyy purkamaan pahaa oloaan. Nuorten kohtaamiselle pitää olla aina aikaa.

Me pirkanmaalaiset opettajat olemme huolissamme kouluyhteisön henkisestä jaksamisesta. Päättäjien on osoitettava riittävät resurssit niin ehkäisevään kuin korjaavaan työhön. Selvityksiä on tehty – nyt on tekojen aika.

 

Kaj Raiskio

OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja

Talouden ankeus ja Ikaalisten lomautusuhka

Tiistai 13.3.2012 - Kaj Raiskio

Talouden kurjuus näkyy ikävällä tavalla kasvatuksen ja opetuksen puolella. Ikäviä uutisia tulee eripuolilta Pirkanmaata. Tampereen ammattikorkeakoulun kuuden miljoonan leikkaustarpeesta osa tulee koskettamaan suoraan opettajia. Vaarana on opettajien irtisanominen ja osa-aikaistaminen. Samaan aikaan aikuiskoulutuksen puolella on nostettu esiin merkittävät resurssien leikkaukset. Tämä voi tarkoittaa niin Tampereella kuin Valkeakoskella lomautuksia, osa-aikaistamisia ja irtisanomisia. Satojen pirkanmaalaisten opettajien taloudellinen tilanne ja jopa työpaikka on vaakalaudalla. Alueyhdistyksen roolina on seurata tilannetta tarkasti ja puuttua esille tuleviin epäkohtiin.

OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistys on aktiivisesti seurannut Ikaalisten kaupungin lomautusuhkaa. Ikaalisten kaupunki on joutunut nopeisiin ratkaisuihin kohonneiden erityissairaanhoidon kulujen vuoksi. Tästä on seurannut 300 000 euron vähentämistarve koko kaupungin henkilöstön palkkarahoista. Viimeisimpänä keinona on esitetty lomauttamista.lomautus_2.jpg

Perusopetuksen puolelle suunnitellut lomautukset johtavat aina lainvastaiseen tilanteeseen. Oppilailla on oikeus joka päivä opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja turvalliseen oppimisympäristöön.  Aluehallintovirastot ovat kautta linjan tuominneet perusopetuksen lomautukset. Myös hallinto-oikeus on tuominnut osan lomautuksista, kuten Hämeenkyrön osalta.lomautus_1.jpg

Alueyhdistys oli näkyvästi mukana lomautusten vastaisessa tilaisuudessa Ikaalisissa 23.2. Tapasimme alueasiamiehen, alueyhdistyksen puheenjohtajan, OAJ:n kehittämispäällikkö Jarmo Niskasen sekä Ikaalisten paikallisyhdistyksen puheenjohtajan Stefan Weckströmin ja JUKO:n pääluottamusmiehen Tuija Ukkosen kanssa lehdistön (Aamulehti uutisoi tapaamisesta pe 24.2. ja Pohjois-Satakunta 28.2.) jäsenistön ja päättäjien edustajat.

Toimintamalli on erityisen toimiva. Saimme jaettua käytännön kokemuksia perusopetuksen lomautuksista kaikille tahoille. Uskomme, että viestimme saavutti päättäjät, jotta he eivät lähtisi lomautusten tielle. Lomautus on vain nopea ensiapukeino, mutta se ei ratkaise talouden ongelmia. Henkilöstö tulee ottaa mukaan keskustelemaan pitkän aikavälin rakenteellisista ratkaisuista, joiden rinnalla lomautuksista mahdollisesti saatava säästö on nappikauppaa.

Ajankohtaista edunvalvonnan saralta

Perjantai 27.1.2012 - Kaj Raiskio

Pirkanmaan osalta seuraamme aktiivisesti PIRKOn ja TAOn fuusioita. Yllä olevasta linkistä voitte käydä katsomassa alueyhdistyksen virallisen kannanoton aiheeseen liittyen. Tällä hetkellä on erityisen tärkeätä saada henkilöstön edustajia kaikkiin fuusiota eteenpäin vieviin työryhmiin. Toinen ajankohtainen yhdistymisprosessi, mihin vaikutamme on seutuopistojen luominen Tampereen kaupunkiseudulle. Avustamme paikallisia neuvottelijoita tulevien yt-neuvottelujen aikana.

'OAJ:n aktiivien tulee valmistautua huolella syksyn kuntavaaleihin (vaalipäivä 28.10.2012). Järjestömme on lähtenyt valmistelemaan vaaleja sitoutumatta puolueisiin. Meidän kaikkien opettajien tulee huolehtia siitä, että kasvatuksen, koulutuksen ja opetuksen aiheet pysyvät kuntavaalien teemoina. Tämän lisäksi meidän tulee rohkaista yhteiskunnallisesti valveutuneita jäseniämme lähtemään kuntavaaleissa ehdokkaaksi (viime vaaleissa heitä oli 2500). Opettajataustaiset kuntapäättäjät voivat hyödyntää omaa asiantuntemustaan sektorimme päätöksenteossa. Toivottavasti he muistavat pitää puoliamme päätöksiä tehtäessä. Meidän tulee vaikuttaa äänestäjiin, jotta he kiinnittävät huomiota ehdokkaiden koulutuspoliittisiin näkemyksiin.

Kuntasektorin tulee keskittyä tulevaisuudessa yhä enenevin määrin perustehtäviin. Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetuksen laadusta ei saa tinkiä. Resurssit tulee turvata pitkällä aikavälillä. Vaikuttaminen kuntavaaleihin tapahtuu paikallisella tasolla. Tämän vuoksi paikallisyhdistykset ja opettajayhdistykset voivat anoa vaalitilaisuuksiin tukea alueyhdistykseltä. Tarkempi ohjeistus tulee jäsenkirjeessä 1/2012 helmikuun puolivälissä.

Paikallisyhdistysten ja opettajayhdistysten tulee tehostaa jäsenhankintaansa. Jokaiselle uudelle opettajalle tulee kertoa jäsenyydestä ja sen merkityksestä. Samalla vanhojen jäsenten sitouttamisesta tulee huolehtia. Jokaiselta työpaikalta olisi löydyttävä OAJ:n yhteysopettaja. Hänen kauttaan viestit kulkevat järjestöön ja järjestöstä kentälle. Uusille jäsenille voi järjestää tilaisuuksia yhdessä muiden paikallisyhdistysten kanssa. Tukea ylikunnallisiin tilaisuuksiin voi pyytää alueyhdistyksen puolelta.

OAJ:n säännöt ovat muuttuneet 1.1.2012. Tästä seuraa se, että paikallisyhdistykset päivittävät sääntönsä vuoden 2012 aikana. OAJ jakaa keskustasolta mallisäännöt, jotka muokataan paikalliselle tasolle soveltuviksi. Tämän jälkeen säännöt hyväksytetään järjestöyksikössä. Hyväksymisen jälkeen säännöt lähetetään Patentti- ja rekisterihallitukseen, mikä on sitten ihan oma aikaa vievä prosessinsa.   

OAJ koulutti jälleen paikallisyhdistysten ja alueyhdistysten puheenjohtajia EDUCA-messujen yhteydessä 27.1. Nämä tilaisuudet ovat tärkeitä verkostumisen kannalta. Ilokseni havaitsin tilaisuudessa suurimman osan alueemme puheenjohtajista. Tämä aktiivisuus on osoitus alueemme vahvuuksista. Paikallisyhdistyksiä johtamaan on valittu sellaisia opettajia, jotka ovat ottaneet haasteen tosissaan. Hyvä näin.

OAJ:n valtuustoterveiset Vantaalta

Maanantai 28.11.2011 - Kaj Raiskio

OAJ:n valtuusto kokoontui 23.11.-25.11.2011 Helsinki-Vantaan lentokentän kupeessa. Saimme kuulla kunta-alalle ja EK:n alaisiin oppilaitoksiin syntyneiden sopimusten sisällöstä ja muiden vielä kesken olleiden neuvottelujen tilanteesta (pty). Raamisopimuksen deadline oli sopivasti samaan aikaan valtuuston kanssa. 

Valtuutetuille oli järjestetty ajankohtaista koulutusta päivien aikana. Saimme päivityksen koulutuspolitiikasta ja edunvalvonnasta. Valtuusto sai nähdä OAJ:n verkkosivujen uuden ilmeen. Sivujen päivittäminen on tullut todelliseen tarpeeseen. Ilme näyttää hyvältä ja tuoreelta. Toivottavasti sivut toimivat myös käytännössä.

Valtuusto hyväksyi OAJ:n arvot

1. OIKEUDENMUKAISUUS

Oikeudenmukaisuuteen kuuluu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen järjestön edunvalvonnassa ja päätöksenteossa. Kaikkien jäsenryhmien, molempien sukupuolten sekä eri-ikäisten ja -taustaisten jäsenten yhdenvertainen huomioon ottaminen on järjestön toiminnan keskeinen periaate.

2. VASTUULLISUUS

OAJ huolehtii vastuullisesti kaikkien jäsentensä edunvalvonnasta. Se kantaa vastuuta suomalaisen yhteiskunnan, koulutuksen ja opetusalan ammattien kehittämisestä ja tulevaisuudesta. Järjestö toimii kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

3. AVOIMUUS

Järjestö noudattaa avoimuutta toiminnassaan, päätöksenteossaan ja viestinnässään.

Valtuusto hyväksyi OAJ:n uudet säännöt

OAJ:n uudet säännöt olivat herättäneet ennakkoon eniten kiinnostusta. OAJ oli järjestänyt neuvottelupäivät valtuutetuille ja jokainen valtuustoryhmä oli omalla tahollaan paneutunut sääntöihin. Jokainen valtuutettu sai vaikuttaa prosessiin ja tuoda esille korjausehdotuksensa. Itse sain huomata, että neuvottelupäivillä nostamiani stilistisiä korjauksia oli päätynyt hallituksen esitykseen uusista säännöistä. (Varmasti moni muukin oli esittänyt samoja korjauksia, joten muutokset olivat suuren pohdinnan tulosta, eivätkä vain minun ajatuksia)

Säännöistä esitettiin alkuoletukseen nähden yllättävän vähän puheenvuoroja. Suurin ennakkomelu oli käyty valtuuston koon pienentämisestä. OAJ:n hallitus esitti valtuuston pienentämistä nykyisestä 150 tulevaisuuden 100 paikkaan. Useiden äänestyskierrosten jälkeen enemmistö olisi ollut valmis pienentämään valtuustoa. Sääntömuutos tarvitsee kuitenkin taakseen 2/3 enemmistön. Uudistus jäi muutamasta äänestä vaille, sillä muutosta kannatti 90 ja vastusti 55 valtuutettua.005.jpg Koskaan ei ole oltu näin lähellä pienentämisen suhteen. Anne Lehtinen toimi valtuuston puheenjohtajana esimerkillisesti erityisen tiukkana hetkenä, kun osalla valtuutetuista välikommentit menivät tunteellisiksi kesken päätöksenteon.

Uudet säännöt määrittelevät muun muassa OAJ:n puheenjohtajan toimikauden selvemmin, antavat mahdollisuuden sähköiseen osallistumiseen ja tuovat säännöt 2010-luvulle muilta osin. Seuraavana uudistetaan paikallisyhdistysten ja alueyhdistysten mallisäännöt, joten sääntömuutoksiin päästään myös Pirkanmaalla ensi vuonna.

Valtion terveiset

Jyrki Katainen piti Suomen talouden ajankohtaiskatsauksen torstaina. Erityinen paine oli kuntauudistuksen puolella. Suomalaisen yhteiskunnan kannalta on elintärkeää, että työurien pituuteen pystytään vaikuttamaan ja rakenteita parantamaan. Verotuloja tarvitaan kestävyysvajeen kattamiseksi. Velanottoa ei voi jatkaa loputtomiin. Jossain vaiheessa velka on maksettava. Jyrki Katainen joutui puolustamaan hallituksen tekemiä leikkauksia ammattikorkeakoulujen ja aikuisopetuksen puolelle. Katainen korosti koulutuksen merkitystä sekä talouden tasapainottamisen tarvetta. Katainen korosti perusopetukseen suunnattua lisärahaa, joka on todella harvinainen teko läntisen Euroopan alueella.

Oma vaikuttaminen valtuuston aikana

Valtuutettuna pääsee keskustelemaan aidosti Helsingin toimiston kanssa. Henkilökohtaiset kontaktit neuvottelujohtajaan, koulutuspäällikköön ja neuvottelupäälliköihin auttavat asioiden hoitamista meidän alueella, kun tietää keneen kannattaa ottaa yhteyttä kunkin asian tiimoilta. Helsingin toimistolla työskentelee raudanlujia edunvalvojia, joiden tietotaidolla voimme ajaa oman alueemme asioita aina vain paremmin.010.jpg

Olin virallisesti kannattamassa Paula Savolainen-Järvisen tekemää pontta aikuiskoulutuksen nykytilasta. Valtuusto hyväksyi ponnen ”Valtuusto edellyttää, että OAJ puuttuu tehokkaasti aikuiskoulutukseen kohdistuviin leikkauksiin ja ryhtyy toimenpiteisiin, joilla minimoidaan aikuiskoulutukseen kohdistuvat opettajien irtisanomiset ja lomautukset.” On todella tärkeätä, että OAJ:n valtuusto tuo julki huolensa aikuiskoulutuksen synkentyvästä tulevaisuudesta.

Olen erityisen tyytyväinen uuden kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen tasa-arvoistavaan vaikutukseen, vaikka korotuksen tulevina vuosina jäävät inflaatiokehityksestä jälkeen. Peruskoulujen puolella luokanvalvojan korvauksen vaiheittainen ohjaaminen alakoulujen puolelle on oiva esimerkki tästä kehityksestä (tuleva sopimus takaa korvauksen 6-luokan luokanopettajille). Sama voidaan sanoa aineenopettajien luokanvalvojakorvauksen asettamisesta samalle tasolle kaikkien aineenopettajien kohdalla opetusvelvollisuudesta huolimatta. Nämä ovat olleet itselleni tärkeitä teemoja ja olen ottanut ne esiin keskusteluissa neuvottelijoidemme kanssa. Toivottavasti opetusvelvollisuuksiin voidaan puuttua tulevaisuudessa. Nyt päätä avattiin tämän periaatteellisen kysymyksen osalta, kun lukion terveystiedon osalta opetusvelvollisuutta laskettiin 21. Myös lukio sai pitkästä aikaa noin 1,5 % korotuksen. Ammattikorkeakoulujen ja yliopiston osalta sopimuksiin ei voi olla tyytyväinen.

OAJ:n valtuusto ei hyväksy amk-leikkauksia

OAJ:n valtuusto ei hyväksy opetus- ja kulttuuriministeriön ammattikorkeakouluihin kohdistamia rajuja muutostoimenpiteitä. OAJ edellyttää aloituspaikkoihin kohdistuvien leikkausten lieventämistä ja rahoitussuunnitelmien perusteellista uudelleen tarkastelua.

Leikkaukset, uusi ammattikorkeakoululaki ja ylläpitäjämuutokset aiheuttavat ammattikorkeakoulukentälle kohtuuttomia paineita niiden perustehtävän, korkeatasoisen ammatillisen korkeakoulutuksen toteuttamisessa.

Kaj Raiskio, valtuutettunne 

Ateriaetu palautuu osittain Tampereella

Keskiviikko 23.11.2011 - Kaj Raiskio

 Tampereen kaupunki on päättänyt palauttaa lukuvuoden 2012-2013 alusta ateriaedun alakoulun opettajille sekä erityisopettajille, jotka valvovat oppilaidensa ruokailua. Olemme iloisia Tampereen kaupungin päätöksestä, mikä parantaa oppilaiden ruokailuviihtyvyyttä ja palauttaa rauhan alakoulujen ruokaloihin. Toivottavasti Tampereen kaupunki ja sen vastuulliset poliittiset päättäjät jatkavat hyvän työnantajakuvan kirkastamista.

Tampereen opettajien ammattiyhdistys on tehnyt asian eteen merkittävän työn. Erityinen kiitos kuuluu Raimo Laaksoselle aktiivisesta mediamylläkästä. Alueyhdistys oli aktiivisesti auttamassa tamperelaisia toimijoita tässä asiassa. Yhteistyöllä voimme saavuttaa toivottuja tuloksia. Toivottavasti ateriaetu saadaan takaisin kaikille Ylöjärven ja Kangasalan opettajille, kuten myös Tampereen yläkoulujen opettajille.

Valvonta-ateriaetu takaisin tamperelaisille peruskoulun opettajille

Perjantai 4.11.2011 - Kaj Raiskio

Kunnollisen kouluruokailun puolesta

OAJ Pirkanmaa on saanut useita yhteydenottoja tamperelaisilta peruskoulun opettajilta valvonta-ateriaetuun liittyen. Asiaa on käsitelty OAJ Pirkanmaa ysi-jaoksessa ja tiimeissä. Olemme lähettäneet aiheesta jäsenkirjeen Tampereen peruskouluille viime kuussa ja lähestyneet kaupunkia. Nyt olemme tehneet alla olevan kannanoton Tampereen kaupunginvaltuutetuille. Asia päätetään kaupunginvaltuuston budjettikokouksesssa 21.11.2011. Toivottavasti asia korjataan siten, että tamperelaisten nuorten oikeus rauhalliseen ruokailuympäristöön on  jälleen turvattu.

OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistys    Kannanotto 4.11.2011

Arvoisa kaupunginvaltuutettu

OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistys on seurannut huolestuneena Tampereen kaupungin peruskoulujen ruokailukäytäntöjä. Media on uutisoinut aiheesta aktiivisesti ja tuonut kaupungille kielteistä julkisuut-ta. Toivomme, että Te ensi vuoden määrärahoista päättäessänne panostatte peruskoulun ruokailun kunnolliseen hoitamiseen.

Teillä on nyt tilaisuus parantaa perusopetuksen oppilaiden ruokailuviihtyvyyttä Tampereen kaupungin kouluissa. Samalla paranisi myös perusopetuksen opettajien työhyvinvointi ja työviihtyvyys. Ruokai-lumäärärahojen lisääminen, niin kuin lasten ja nuorten palvelujen lautakunta on esittänyt, mahdollistaa kouluruokailun sujumisen ja kasvatuksellisten tavoitteiden saavuttamisen.

Taustaa: Tampereen kaupunki poisti valvonta-ateriaedun peruskoulu-nopettajilta osana säästötoimia syksyllä 2009. Aiemmin kouluruokailussa ei ollut nykyisen kaltaisia ongelmia. Opettaja ruokaili oppilaiden kanssa toimien samalla ns. esimerkkiruokailijana ja valvojana. Nykyään valvojiksi määrä-tyillä opettajilla on oikeus verotettavaan luontoisetuateriaan, mutta ongelmana on valvojien riittämät-tömyys. Ruokaloista on tullut meluisia ja sotkuisia paikkoja, joissa eivät viihdy sen enempää opettajat kuin oppilaat. Kouluruokailulle asetetut valtakunnalliset tavoitteet eivät Tampereella tällä hetkellä täyty. Kaupungilla on nyt hyvä tilaisuus parantaa kuvaansa palvelun järjestäjänä ja työnantajana.

Yhteistyöterveisin

Tampereella 4.11.2011

Kaj Raiskio

OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistyksen

puheenjohtaja

Keskusjärjestöjen tapaamisesta

Keskiviikko 28.9.2011 - Kaj Raiskio

SAK:n ja Akava Pirkanmaa tilaisuus 28.9.2011 sai Tampereen Osuuspankin tiloissa odotetun alun, kun Sirkka Saarikoski ilmoitti, että Akavan Sture Fjäder sekä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly olivat estyneitä. He olivat tapaamassa Jyrki Kataista palkkaratkaisun merkeissä Helsingissä. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut yli sata henkeä, mutta paikalle oli saapunut noin puolet. Sana kärkimiesten poisjäännistä oli verottanut osanottajia. Me emme antaneet tilanteen kuitenkaan masentaa juhlallista tapaamista. Ilokseni havaitsin, että paikalla oli OAJ:n yhdistysaktiiveja mm. Tampereelta, Nokialta, Kangasalta, Ylöjärveltä ja Lempäälästä aina varhaiskasvatuksesta yliopiston puolelle asti.akava_ja_sak_002.jpg

Akavan lakimies Jaana Meklin kertoi alustuksessaan hallitusohjelmasta akavalaisten palkansaajien näkökulmasta. Akavan näkemyksen mukaan hallitusohjelmassa näkyi suurelta osin Akavan tavoitteet, mutta puutteitakin oli. Koulutukseen kohdistuvat säästöt ovat lyhytnäköisiä ja ne tulevat olemaan todella suuri virhe pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi ammattikorkeakoulujen yli 10 % rahoitusleikkaukset ovat kestämättömiä. Onneksi hallitusohjelmassa oli kirjauksia muiden asteiden rahoituksen varmistamisesta ja kehitystyöstä (mm. varhaiskasvatuksen lainsäädännön uudistaminen, peruskouluun ohjatut lisärahat ja duaalimallin säilyttäminen).

Akava ymmärtää leikkaustarpeet talouden tasapainottamiseksi. Tämän vuoksi Akavan mielestä on hyvä, että veronkorotukset kerätään suurelta osin välillisillä veroilla.  Palkansaajien ansiotulojen verotusta ei pidä kiristää. Todellisuudessa palkansaajien verot tulevat nousemaan, kun sosiaaliturvamaksujen nousua ei ole voitu kompensoida, kunnilta tehtävät leikkaukset johtavat kunnallisverojen korottamiseen ja kotitalousvähennyksen sekä korkovähennyksen pienentäminen leikkaavat reaaliansioita.akava_ja_sak_004.jpg

SAK:n yhteyspäällikkö Harri Järvinen kertoi SAK:n näkökulman tämänhetkiseen hallitusohjelmaan todeten sen olevan kokonaisuudessaan hyvä. Kestävyysvajeen, julkisen talouden ja valtion velan hallitseminen tulevat viemään suuren osan hallituksen huomiosta. Verotuksen osalta SAK:n tavoitteet olivat samassa linjassa Akavan kanssa. Arvonlisäveron korotukseen SAK ei ole valmis ja SAK ei näe huonona vähennysten pienentämistä.

Järjestöjen mielipiteissä näkyi luonnollisesti sen ryhmän edut, jota joita järjestöt edustavat. Yleiskeskustelussa nostettiin erinomaisia ja ajankohtaisia kysymyksiä, jotka kirvoittivat ahkeraan keskusteluun. OAJ:n näkökulmasta oli myönteistä, että keskustelussa nostettiin useaan kertaa koulutuksen merkitys ja huoli tulevista leikkaussuunnitelmista.

Kiitos tilaisuuden järjestäjille!

Alueasiamies on valittu.

Keskiviikko 14.9.2011 - Kaj Raiskio

Liisa Kurikasta alueasiamies OAJ Pirkanmaalle.

Alueyhdistyksen hallitus on päättänyt kokouksessaan 12.9.2011 valita Nokian kaupungin palveluksessa olevan matemaattisten aineiden lehtorin ja JUKO:n pääluottamusmiehen Liisa Kurikan alueasiamieheksi. OAJ:n hallitus nimeää Liisa Kurikan tehtävään seuraavassa kokouksessaan. Alueasiamiehen toimikausi on 1.1.2012–31.7.2014. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että Liisa Kurikka on halunnut tarttua tähän mittavaan haasteeseen. Liisa Kurikka tulee tammikuusta lähtien toimimaan yhden päivän viikossa alueasiamiehenä ja hänelle varataan työtila Otavalankadun toimistosta.

Alueasiamiehen toimenkuva:

1. Sopimusedunvalvoja

- palkkaus- ja työaikajärjestelmien kehittäminen

- suuret linjat – ei yksityiskohtaisia sopimustulkintoja (kokonaisnäkemys edunvalvonnasta)

- YT-toimijoiden tukihenkilö alueella

2. Koulutuspoliittinen vaikuttaja

- seuraa, vaikuttaa ja konsultoi koulutuspoliittisissa asioissa

- yhteydenpito toiminta-alueen yhteistyötahoihin

3. OAJ:n edustaja alueella yhdessä puheenjohtajan kanssa

- toimii kiinteässä yhteistyössä alueyhdistyksen puheenjohtajan kanssa

4. Toimenkuvassa voi olla aluekohtaisia painotuksia – perustehtävän määrittelee OAJ:n hallitus. OAJ kouluttaa alueasiamiehiä aktiivisesti.

Syksyisin terveisin Kaj Raiskio, puheenjohtaja

Kesävaltuuston terveiset

Keskiviikko 25.5.2011 - Kaj Raiskio

OAJ:n kesävaltuusto kokoontui 12.-13.5. Kalastajantorpalla Helsingissä. Arvokkaat puitteet olivat omiaan nostattamaan tilaisuuden arvokkuutta. Jälleen kerran valtuutetut olivat valmistautuneet perin pohjin ajankohtaisiin edunvalvonnallisiin kysymyksiin ja ennakkoon lähetettyihin sähköisiin materiaaleihin.

Pirkanmaalaisten valtuutettujen keskuudessa vallitsi ihailtava yhteishenki. Valtuustoon suuntaava pikkubussi keräsi valtuutetut ympäri maakunta ja matkan aikana saimme mahdollisuuden purkaa valtuustoon tulevia asioita sekä vaihtaa kuulumisia. Ajankohta ei ehkä ollut kaikkein sopivin, sillä lähes kaikilla opettajilla oli arviointiruuhka päällä. Toisaalta kahden päivän breikki arkityöstä tuli sopivaan väliin.

Kauniiseen säähän ja kirsikan kukkien loistoon emme ehtineet perehtyä, kun ravasimme kokouksesta toiseen. Perinpohjainen selvitystyö ja asioiden kypsyttely ennen valtuustoa varmistivat kokousten joustavan kulun. Ennen varsinaista kokousta pääsimme vaihtamaan mielipiteitä omien ryhmiemme kesken, jolloin alustavat ajatelmat hioutuivat timanttisiksi puheenvuoroiksi valtuuston pöntössä.oaj_valtuusto_008.jpg

Valtuustoa puhutti järjestömme tulevaisuus. OAJ:n säännöt tulevat uudistumaan vuonna 2012. Kyseessä ei ole pelkkä stilisointi vaan todellinen sääntöjen tuuletus. Syksyllä tulemme ottamaan kantaa suuriin kysymyksiin, kuten OAJ:n valtuuston ja hallituksen kokoon, puheenjohtajan valintaan, sähköiseen osallistumiseen, jäsenyyteen sekä äänestyskäytäntöihin. Uudistuksen tarkoituksena on parantaa OAJ:n toiminnan tehokkuutta ja toimivuutta. Vielä on kuitenkin useita asioita, joihin meidän tulee myös Pirkanmaalla ottaa kantaa.   

Olli Luukkainen keskittyi avauspuheessaan työelämän haasteisiin ja oli erityisen huolissaan nuorisotyöttömyydestä. OAJ pyrkii saamaan hallitusohjelmaan mahdollisimman laajan lapsi- ja nuoriso-ohjelman. Se pitää sisällään neljä tavoitetta. 1. varhaiskasvatuksen hallintoalan siirto 2. opetuspuolelle 2000 uutta opettajaa 3. koko koulutuskenttää koskeva opintojenohjauksen kehittämisohjelma ja 4. nuorisotyöttömyyteen puuttuminen. Näiden päätavoitteiden lisäksi pidetään huolta siitä, että toisen asteen koulutuksen puolella säilytetään duaalimalli. Ammatillisella ja varhaiskasvatuksen puolella on tarvetta laajentaa opettajien koulutusta ja opettajanimike on saatava suojattua. Näitä tavoitteita meidän tulee rummuttaa myös paikallisesti.

Saimme kuulla, että kunta-alan sopimus ei ollut helpon prosessin tulos, mutta saatua sopimusta voidaan pitää siedettävänä. Olli Luukkainen kuvasi neuvotteluja savolaiseen tapaansa. Esimerkiksi viimeisiä kädenvääntöjä OVTES-puolen kalleusluokkien välin kaventamiseksi oli käyty kaksi minuuttia ennen varsinaisen sopimuksen allekirjoittamista. Matemaattisesti laskettuna vuoden 2011 sopimus takaa opettajille 2,4 % korotuksen, vaikka palkkoja korotettiin 1.5, yleiskorotuksella 1,2 % ja paikallisella 0,8% erällä, niin mukaan lasketaan kertaerä sekä palkkaperintö edelliseltä vuodelta. Samaan aikaan inflaatio on samalla tasolla, jolloin reaaliansiot eivät nouse, mutta eivät paljoa laskekaan. Yksityinen opetusala ja valtion oppilaitokset jatkavat neuvottelujaan korotusten täsmentämiseksi.

Koulutuspolitiikan puolelta saimme erittäin tyhjentävän esityksen Hilja Misukalta. Hän kertoi OAJ:n tavoitteista ja niiden toteutumisesta valtakunnan tasolla. Muun muassa ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitetulle rahalle olisi tulossa jatkoa, jos hallitusneuvotteluista tihkunut tieto pitää paikkansa. Aluehallintovirastoille on saatu vahvuutta lomautusten valvontaan, kun lomauttavien työnantajien tulee lähettää 60 vuorokautta ennen lomautusta suunnitelmat opetuksen järjestämisestä lomautusten aikana. Ammatillisen koulutuksen puolella kelpoisuuksien alentamisessa koettu tappio on ylitetty ja nyt pyritään kouluttamaan ammatillisia rehtoreja sekä korostetaan pätevän opettajan merkitystä. Opettajan nimikesuojan aikaansaamiseksi tulisi tehdä valtakunnallinen rekisteri. Näin saisimme turvattua pätevien opettajien aseman yhteiskunnassamme. Tämä työ vaatii seuraavan hallituksen siunauksen toteutuakseen.

Jälleen kerran iltaohjelma oli ansiokasta ja ruoka nautittavaa. Stand-up koomikko piti koko salia hallussaan puolen tunnin ajan ja pääsipä framille myös Pirkkalan oma poika Jarkko Hovilainen, joka jätti taidoillaan koomikon toiseksi. Ay-asioiden selvittely ja verkostoituminen kestivät aamuvarhaiselle asti, kun Raiskion poikaa yritettiin taivutella Facebookin käyttöön. Aika näyttää saako yhdistyksemme oman sivun kyseisen palvelun puolelle ja minkä vuoksi.

Puheenjohtajan ajatuksia voi käydä lukemassa myös Opettaja-lehden sivuilta valtuustoa käsittelevästä artikkelista. Samaisesta lehdestä löytyy valtuuston puheenjohtajan Anne Lehtisen asiantunteva artikkeli. (www.opettaja.fi ja numero 20)

Loppujen lopuksi kesävaltuustosta jäi parhaiten mieleen seuraavat asiat. OAJ:n talous on kunnossa. Järjestömme teki voittoa 4,2 miljoonaa euroa vuonna 2010, mistä suurin kiitos koituu sijoitustoiminnalle. Rahat tullaan käyttämään Akava-talon noin kuuden miljoonan euron remonttiin. Tämän lisäksi puheenvuorot olivat laadukkaita, kuten Martti Hellströmin lennokas puhe opettajuudesta. Syksyllä pääsemmekin linjaamaan OAJ:n suuntaa vuosikymmeniksi eteenpäin sääntömuutosten muodossa. Sitä odotellessa hyvää kesää kaikille.

Terveisin Kaj Raiskio

Opettajan ammattinimike tulee suojata!

Torstai 14.4.2011 klo 14.35 - Kaj Raiskio

OAJ jätti ehdotuksensa opettajan ammattinimikkeen suojaamisesta (OAJ:n Tiedote 12.4.2011)

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ esittää säädettäväksi lakia opettajana toimivan henkilön velvollisuudesta rekisteröityä opettajarekisteriin. Ammattinimike tulisi OAJ:n mielestä suojata koko opetus- ja kasvatusalalla päiväkodista yliopistoon. Rekisteröityminen antaisi oikeuden toimia ja esiintyä alan ammattilaisena.

Rekisteröinnin myötä opettajat saisivat oikeuden käyttää eri opettajanimikkeitä. Oikeus käyttää suojattua opetusalan ammattinimikettä voitaisiin myöntää vain sellaiselle henkilölle, joka täyttää kelpoisuusehdot. Lain tarkoituksena olisi mm. turvata yhdenvertaisuutta kasvatus- ja koulutuspalveluissa koko maan alueella. Ammattinimikkeen suojaaminen edistäisi myös oppimisympäristön turvallisuutta sekä kasvatus- ja opetuspalvelujen laatua.

- Opettajarekisteri olisi yksi keino taata, että opettajien osaaminen sekä opetuspalvelujen laatu pysyvät korkeatasoisina myös tulevaisuudessa. Rekisteri lisäisi myös avoimuutta. Esimerkiksi vanhemmat ja opiskelijat voisivat siitä helposti tarkistaa, onko opettajana toimivalla henkilöllä tehtävään edellytetty koulutus. Rekisteröinti helpottaisi myös opettajankoulutustarpeen ennakointia. Se auttaisi osaltaan myös työnantajaa rekrytoinnissa, puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

OAJ esitteli malliaan opettajan ammatin suojaamisesta ja valtakunnallisen opettajarekisterin perustamisesta tapaamisessaan opetus- ja kulttuuriministeriön johdon kanssa. Järjestö jätti ehdotuksensa valmiina säädösluonnoksina. Rekisteriä voisi ylläpitää esimerkiksi aluehallintovirasto tai opetushallitus. OAJ:n toiveena on, että opettajan ammattinimikkeen suojaaminen sisällytetään uuteen hallitusohjelmaan.  

Edellä oleva uutinen on lainattu järjestömme nettisivuilta www.oaj.fi. On todella tärkeätä, että järjestömme tekee kunnolla töitä opettajan ammatin arvostuksen kohottamiseksi. Teemme tärkeätä ja arvostettua työtä, jolloin voimme ylpeänä kertoa olevamme opettajia. Tätä nimikettä ei tulisi antaa kaikkien käyttöön. Usein kohtaamme keltaisen lehdistön uutisiin, joissa opettaja on tehnyt sitä sun tätä (vaikka kyseessä onkin usein sijainen, jolla ei ole minkäänlaista opettajan tutkintoa). Olkaamme ylpeitä tutkinnoistamme ja kannatetaan rekisterin luomista.

Kaj Raiskio  

Harkitse tarkkaan ketä äänestät!

Maanantai 4.4.2011 - Kaj Raiskio

Eduskuntavaalit ovat edessä 17.4. Myös Pirkanmaalta on ehdolla useita opettajataustaisia ehdokkaita useiden puolueiden listoilla. Toivon jokaisen OAJ:n jäsenen perehtyvän heidän arvomaailmaansa ja vaalitavoitteisiin. Vielä kun vaaliuurnilla heille saadaan riittävästi ääniä, saamme eduskuntaan useita alamme asiantuntijoita. Heillä on merkittävä panos opetusalan tulevaisuutta määriteltäessä.

OAJ:lta löytyy huomattava määrä tavoitteita, joista olen koonnut oheen tiivistetyn listan. Kun näistäkin tavoitteista saataisiin ratkaistua osa seuraavan vaalikauden aikana, niin pitkällä ollaan suomalaisen yhteiskunnan kehittämisessä.

1. Varhaiskasvatus

Me OAJ:ssä lähdemme siitä, että kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla tulee olla oikeus julkisiin laadukkaisiin varhaiskasvatuspalveluihin ja päivähoitoon. Tämän vuoksi varhaiskasvatuksen asema tulee selkiyttää osana elinikäistä oppimista. Var­haiskasvatus ja päivähoito tulee yhdistää osaksi opetus- ja kulttuuriministe­riön hallinnonalaa ja ohjausta.

Tavoitteenamme on, että tulevalla hallituskaudella on toteutettava päivähoito- ja varhaiskasvatuspalveluja koskevan lainsäädännön kokonaisuudistus. Lain valmistelun taustaksi tarvi­taan laaja selvitys päivähoito- ja varhaiskasvatuspalvelujen nykytilasta. Lain uudistaminen on valmisteltava avoimesti ja työn yhteydessä on kuultava laajasti asiantuntijoita. Valmistelun yhteydessä on tehtävä lain vaikutusten arviointi. Lainsäädännön uudistustyön yhteydessä tulee myös selkiyttää esi­opetusta ja päivähoitoa koskevia säädöksiä niin, että lasten oikeudet kehi­tys- ja ikätasolle sopivaan lapsiryhmään toteutuvat tasavertaisemmin ja ko­ko päivän ajan.

2. Perusopetus

Koulutusjärjestelmän perustana on vahva ja laadukas julkisin varoin rahoi­tettu koulutus ja perusopetuksen lainsäädäntö, joka turvaa palvelujen yh­denvertaisuuden. Vaadimme, että Ikäluokkien pienentymisestä vapautuvat voimavarat on suunnattava edel­leen perusopetuksen laadun kehittämiseen. Tämän lisäksi perusopetuksen laadun ja turvallisuuden varmistamiseksi perusopetuksen ryhmäkoon maksimit tulee säätää asetuksella.

Perusopetuslain (2010) muutoksen vaikutukset arvioidaan hallituskauden aikana. Seurataan, toteutuuko oppilaan oikeus erityiseen tukeen hänen op­pimisedellytystensä mukaisesti. Otetaanko tällöin huomioon perusopetuslain uudis­tamisesta syntyvät lisärahoitustarpeet?

3. Toinen aste

Muuttoliike ja ikäluokkien pieneneminen laskevat lukioiden opiskelijamää­riä vuodesta 2011 alkaen. Usein lukio toimii pienillä paikkakunnilla yhdessä perusopetuksen yläkou­lun kanssa. Lukion säilyminen on edellytys myös yläkoulun aineenopetuk­sen laadulle. OAJ:n mielestä lukiokoulutusta tulee kehittää itsenäisenä kou­lutusmuotona.

Ammatillinen koulutus vastaa nuorten ja aikuisten erilaisiin osaamistarpei­siin ja työelämän vaatimuksiin saada osaavaa työvoimaa. Nuorten koulu­tuksessa korostuu työelämään tulo ja oman ammatillisen uran löytäminen, aikuisilla painopisteenä on ammatillisen osaamisen päivittäminen ja laajen­taminen. Työelämän tarpeet ohjaavat koulutuksen pitkäjänteistä kehittämis­tä ja toiminnan jatkuvaa uudistamista.

Kun ammatillista koulutusta kehitetään, on seurattava tarkoin muutosten vaikutusta työyhteisöjen toimintaan, opettajien työoloihin ja opiskelijoiden saaman opetuksen laatuun. Kaikilla toimenpiteillä pitää mahdollistaa vahva taloudellinen perusta tulokselliselle toiminnalle ja pitkäjänteiselle kehittämiselle. Perusrahoituksella on turvattava pitkäjäntei­nen työ ja toiminnan vakaus. Rahoituksen on katettava kaikki tehtävät, joi­ta oppilaitokselle on säädetty ja määritelty laissa. Tulosrahoituksen laajen­tamisen vaikutukset on arvioitava koulutuksen saatavuuden, laadun ja tasa-arvon kannalta.

4. Korkea-aste

OAJ edellyttää, että maisteritutkinto säilytetään ns. työhöntulotutkintona kansallisen korke­an osaamistason varmistamiseksi. Yliopistojen pitkäjänteinen perusrahoitus on turvattava tulevaisuudessa. Yliopistojen harjoit­telukoulujen rahoitusta on vahvistettava siten, että ne voivat laadukkaasti suoriutua perus- ja erityistehtävistään.

Ammattikorkeakoulujen rakenteellista kehittämistä on tarkasteltava sekä koulutusalakohtaisesti että alueellisesti ja kehittämisessä on otettava huo­mioon ammattikorkeakoulujen aluekehitystehtävät. Ammattikorkeakoulujen rahoitusta on uudistettava niin, että se on valtion sataprosenttisesti rahoittamaa, muuttamatta ammattikorkeakoulujen ylläpi­tojärjestelmää. Rahoituksen on katettava kaikki tehtävät, joita ammattikor­keakouluille on määritelty ammattikorkeakoululaissa.

5. Aikuiskoulutus

Vapaa sivistystyö on erityisen tärkeää yksilöllisissä ja yhteiskunnallisissa murrostilanteissa, kuten laman ja työttömyyden aikana ja eläkkeelle jäätä­essä. Lisäksi sillä on tärkeä elämän monipuolisuutta ja siten laatua paranta­va rooli. OAJ:n mielestä nyt on parannettava vapaan sivistystyön oppi­laitoksien, kuten kansalaisopistojen ja kansanopistojen, valmiuksia tarjota tällaisiin tilanteisiin soveltuvaa koulutusta ja ohjausta.

Ammatillista aikuiskoulutusta on kehitettävä siten, että siinä entistä parem­min huomioidaan aikuisten koulutustarpeet ja elämäntilanteet. Näyttötut­kintoperusteista koulutusta on kehitettävä sen omista lähtökohdista käsin, eikä sitä pidä sekoittaa opetussuunnitelmaperusteiseen koulutukseen. Työvoimapoliittisessa koulutuksessa on siirryttävä nykyistä pidempiin sopi­muksiin. Koulutuksen laatuun kiinnitetään erityistä huomiota.

 

Alueyhdistyksen tekeminen tunnetuksi

Maanantai 28.3.2011 - Kaj Raiskio

Maaliskuu on kulunut alueyhdistyksen tunnettavuuden lisäämisen merkeissä. Useat tapahtumat ovat mahdollistaneet laajat kontaktit alueen opettajiin ja ennen kaikkea ay-aktiiveihin. Osallistumissani tapahtumissa olen havainnut, että Pirkanmaalla on raudanlujia ammattilaisia, jotka jaksavat päivätyönsä lisäksi ajaa yhteisiä etujamme.

O00001.jpglen saanut kunnian käydä kertomassa alueyhdistyksen toiminnasta useassa tilaisuudessa. Lauantaina 12.3. pidin puolen tunnin luennon OAJ:n Nokian paikallisyhdistyksen koulutusmatkalla Tallinnassa, 19.3. oli puheen vuoro Valkeakosken lastentarhan-opettajien 10-vuotisjuhlilla, 26.3. vierailin puheen kera SMOL ry:n liittokokouksessa Tampereen konservatoriolla ja samana iltana pidin juhlapuheen Vammalan ammatillisten opettajien 50-vuotisjuhlassa. Alueyhdistys kiinnostaa kentällä. Näin alkuvaiheessa on ensisijaisen tärkeää, että sana alueyhdistyksestä kulkee opettajien keskuudessa. Tarkoituksenamme on madaltaa yhteydenottojen kynnystä.

Yhtenä esimerkkinä varsinaisesta edunvalvontatoiminnasta voin nostaa torstaina 17.3. järjestämämme tilaisuuden. Saimme sovittua kuntaliiton Juha Karvosen kanssa, että hän saapuu paikalle kertomaan Tampereen kaupunkiseudun toisen asteen selvitystyöstä. Hämeenkadun Scandic toimi kokouspaikkana, kun kaupunkiseudulta paikalle saapui 17 ay-aktiivia niin lukioiden kuin ammatillisen koulutuksen puolelta. Pääsimme kertomaan omia näkemyksiä selvitystyöhön. Toivomme niiden näkyvän myös valmisteilla olevassa esityksessä. Alueyhdistyksen pitää osallistua maakunnallisten koulutuspoliittisten suunnitelmien tekoon jo valmisteluvaiheessa. Silloin pystymme parhaiten ohjaamaan suunnittelua henkilöstön kannalta siedettävään suuntaan. 

Yleisönosastokirjoitus (Aamulehti ja paikallislehdet helmikuu 2011)

Keskiviikko 23.2.2011 - Kaj Raiskio

Älkää leikatko lasten ja nuorten hyvinvoinnista!

Maailma tuntuu nykyisin pyörivän vain talouden ehdoilla. Tämä sanoma otetaan usein kritiikittömästi vastaan ja kuvitellaan, että asioita on tehtävä, koska talous niin vaatii. Yksi tällainen ehdoton totuus on vaalien jälkeinen koulutuksesta leikkaaminen ja säästäminen. Toivottavasti tässä säästövimmassa muistetaan päätösten seuraukset. Suomi on pieni maa, jonka valttikorttina maailmalla on ollut koko kansan kattava koulutus. Olemme useiden mittausten mukaan maailman kärkikastia, mutta kuinka kauan?

Pirkanmaalla olemme saaneet tuta kuntarahoituksen kriisistä. Suomessa ollaan kyllä yhtä mieltä laadukkaan sekä tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen ja koulutuksen merkityksestä, mutta käytännön teot eivät vahvista tätä asiaa. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen puolella on tehty nopeita leikkauksia, joiden seuraukset ja kustannusvaikutukset näkyvät vasta ajan kuluttua. Päättäjien tulisi ymmärtää näiden palveluiden laadukkaan hoitamisen olevan paras keino syrjäytymisen estämiseen. Valtiovallan tulisi puolestaan taata rahoituksen kohdentaminen eli korvamerkitseminen suoraan opetuksen puolelle. Kunnat kun joutuvat nykyisin käyttämään koulutukseen suunnattuja rahoja muiden kulujen kattamiseen.

Seuraava eduskunta saa tehtäväkseen määritellä varhaiskasvatuksen ja koulutuksen suunnan ja toimintaedellytykset. Käsittelyyn tulevat varmasti perusopetuksen tuntijako, päivähoito- ja varhaiskasvatuspalveluja koskevan lainsäädännön muutokset ja toisen asteen sekä korkea-asteen kehittäminen. Tässä muutoksessa on hyvä varmistaa resurssien riittävyys. Turhan monella suunnalla opetusryhmiä kasvatetaan ja lähitunteja vähennetään. Lainsäätäjän tulisi tehdä selkeät rajat ryhmäkokojen ja annettavan opetuksen suhteen.  

Toivon pirkanmaalaisten kansanedustajaehdokkaiden nostavan vaaliteemoiksi kasvatuksen- ja koulutuksen aiheita. Uskon ja tiedän, että suurin osa äänestäjistä on näiden perusarvojen kannalla. Työ suomalaisen yhteiskunnan kunnossapitämiseksi on kansanedustajan tärkeimpiä tehtäviä. Antakaa meille opettajille riittävät resurssit ja mahdollisuudet jalostaa Suomen arvokkainta luonnonvaraa, lapsiamme ja nuoriamme.

Kaj Raiskio

OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja

Työtä riittää,

Perjantai 28.1.2011 - Kaj Raiskio

Alueyhdistyksen puheenjohtajan tehtävä on työllistänyt kiitettävästi heti alkuun. Ensimmäiset kokoukset on pidetty ja byrokratian rattaat rasvattu. Myös julkiset esiintymiset lähtivät käyntiin ti 18.1., jolloin sain kunnian avata Hotelli Pinjassa järjestetty OAJ:n valtakunnallinen järjestökierros. Tammikuu on kulunut uusiin haasteisiin perehtymällä. Olen tutustunut Tampereen toimiston väkeen ja hoitanut käytännön järjestelyjä muun muassa koulutusten suhteen. Alueyhdistyksemme imagoa on lähdetty rakentamaan pienin askelin. Omat kynät, luentolahjat ja kirjekuoret ovat jo painossa. Helmikuussa pääsemme sitten pitämään ensimmäiset koulutukset.

Alueyhdistyksen puheenjohtajan tulee olla yhteistyössä järjestömme päätason kanssa. Vierailin kuun lopussa OAJ:n toimistolla Helsingissä, missä kiersin tapaamassa eri osa-alueiden ammattilaisia. Järjestöyksikön kanssa päivitimme OAJ:n toiveet aluetoimintaamme kohtaan. Suunnittelimme alueyhdistyksen graafista ilmettä tiedotusväen kanssa ja muokkasimme yhdistyksemme media-strategiaa.

Perjantaina 28.1. osallistuin valtakunnallisille puheenjohtajien päiville, jotka järjestettiin Educa-messujen yhteydessä. Saimme tiukkaa tietoa kuntapuolen sopimusneuvottelujen ajankohtaisesta tilanteesta. Puheenjohtajamme Olli Luukkainen kertoi talouden realiteetit palkkaratkaisujen taustaksi. Näkymät sopimuksen saavuttamiseen kuntapuolelle tammikuun aikana ovat epärealistiset. Vielä tarvitaan useita neuvotteluja ennen kuin saamme ostokykyä kohottavan ratkaisun.

Vaalien merkitys tulee korostumaan OAJ:n kevään toiminnassa. OAJ pyrkii saamaan kasvatuksen- ja opetuksen painopisteet tulevaan hallitusohjelmaan. Kaikille opettajataustaisille eduskunta-vaaliehdokkaille jaetaan OAJ:n painattama päättäjän päiväkirja.  Vaaliteema lähtee liikkeelle Educa-messujen yhteydessä järjestettävän suuren koulukeskustelun myötä. Paikalle saapuvat puolueiden puheenjohtajat kertomaan omia näkemyksiään mm. kuntien lomautuksiin, ryhmäkokoihin, ammattisuojaan ja varhaiskasvatuksen hallintosiirtoon. Meidän tulee vaikuttaa ehdokkaisiin, jotta he ottavat kasvatuksen teemakseen. Vaalien jälkeen OAJ tapaa opettajataustaisia kansanedustajia, eduskuntaryhmiä sekä tärkeimpiä valiokuntia.

Keskusjärjestö tukee tulevina vuosina voimakkaasti alueiden toimintaa. Tämä tapahtuu muun muassa aluerahoitusta vahvistamalla. Samalla alueyhdistysten profiilia paikallisena edunvalvojana vahvistetaan. OAJ:n palkkasihteeri- ja kuntakouluttaja järjestelmä tulee muuttumaan. Kuinka tämä muuttuu? Sitä ei vielä tiedetä. Suunnitelmat ovat varsin suuret. Alueille kaavaillaan toimijoita, joille OAJ hankkii aikaa alueen edunvalvontatyön tekemiseen.

copy_1_of_013.jpg

KUVA OAJ:n syysvaltuustosta Turusta, missä kolme suurta ja komeaa puheenjohtajaa poseeraa (Jälleen kerran olen itseäni paremmassa seurassa!)


« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »