Oppisopimuskoulutuksen mantra

Maanantai 1.4.2013 - Kaj Raiskio ja Päivi Koppanen


Julkaistu Aamulehdessä 27.3.2013

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok) kritisoi 18.3. kirjoituksessaan Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n näkemyksiä oppisopimuskoulutuksesta. Hän muun muassa kysyi, että onko työttömyys parempi vaihtoehto kuin oppisopimuskoulutus.

Nuorisotakuun kunnollinen toteuttaminen on välttämätöntä. Kaikki aktiivitoimet ovat parempia kuin työttömyys. Nuoret tarvitsevat erilaisia tapoja opiskella ja oppia ammatti. Oppisopimuskoulutuksesta on kuitenkin tullut mantra, jota hoetaan ymmärtämättä mikä on mahdollista ja mitä erilaisista valinnoista seuraa. Keski-Euroopassa oppisopimuskoulutus on merkittävä osa ammatillista koulutusta. Sillä on vuosisataiset perinteet ja työelämä kantaa ison vastuun koulutuksesta.  Suomessa tällaisia perinteitä ei ole. 

Muiden maiden ammatillisen koulutuksen edustajat hämmästelevät ja kadehtivat suomalaista ammatillista koulutusta. He eivät usko, että yli puolet ikäluokasta haluaa vapaaehtoisesti ammatilliseen koulutukseen. Koulutuksemme nähdään maailmalla Pisan kaltaisena ihmeenä, josta otetaan oppia. Milloin suomalaiset päättäjät ymmärtävät tämän arvon? 

OAJ:n mielestä oppisopimuskoulutus on suurelle osalle nuorista liian vaativaa ja antaa kapean osaamisen. Useimmat 16 – 19-vuotiaat nuoret tarvitsevat vahvaa tukea, ohjausta ja opetusta. On viisasta, että he saavat laajan ammattiosaamisen ennen työelämään siirtymistään. Silloin he pystyvät työllistymään muuttuvassa maailmassa. Ammatillisessa opetuksessa on aina yhdistetty käytäntö ja teoria. Opitaan ymmärretään mitä tehdään ja miksi, ei vain matkita ymmärtämättä miksi jotain tapahtuu. Kunnollisen osaamisen varassa nuori selviytyy muuttuvasta työelämästä, pystyy oppimaan uutta ja vaihtamaan työpaikkaa sekä etenemään uralla. 

Työpaikoilta tulee jo nyt viestiä siitä, etteivät työnantajat pysty ottamaan nykyistä enempää nuoria ohjattavakseen. Aika ja osaaminen eivät riitä. OAJ kantaa huolta siitä kenen vastuulle jäävät ne nuoret, jotka eivät selviydy oppisopimuskoulutuksesta ja joutuvat keskeyttämään sen. Mikä vastuu yksittäisellä yrityksellä on nuoren pysyvässä työllistämisessä, entä miten työllistymistä tullaan seuraamaan?

Kaj Raiskio                           Päivi Koppanen
OAJ-Pirkanmaa, pj.              OAJ, vpj., OAJ:n Ammatilliset opettajat OAO, pj.