Syysvaltuustoterveiset 2012

Perjantai 30.11.2012 - Kaj Raiskio


Valtuustoterveiset,

hilkka.jpgOAJ:n Valtuusto kokoontui syyskokoukseen Helsinkiin 21.–23.11.2012. Tilaisuuden alussa OAJ:n Puheenjohtaja Olli Luukkainen toi esille suuren huolen vallitsevasta taloudellisesta tilanteesta ja sen heijastumisesta opetussektorille. Koulutus- ja kasvatussektoriin tehtävien leikkausten pelot ovat todellisia. Hyvinvointiamme uhkaa kolme merkittävää tekijää, joihin emme itse voi paljoa vaikuttaa, vaan ne heijastuvat suoraan maailman taloustilanteesta. Työttömyyden lisääntyminen, vääjäämättömästi edessä oleva korkojen nousu ja mahdollinen Suomen valtion kolmen A:n luottoluokituksen laskeminen tarkoittaisivat Suomen valtiolle miljardien loppulaskua. Valtion menojen kasvu heijastuu varmasti nykyistä suurempina leikkauksina myös opetusalan puolella. Luukkainen toteaakin, että ”meillä on kovat ajat edessä kaikilla sektoreilla”. Tulevat vuodet 2013–2014 antavat suuntaa sektorimme menestyksestä. Nyt jo näkyvät rankat leikkaukset kaikilla sektoreilla. Enää ei opetuspuolella tyydytä vain lomautuksiin vaan YT-neuvottelut tarkoittavat nykyisin myös irtisanomisia muun muassa aikuiskoulutuksen, ammattikorkeakoulujen ja ammatillisen opetuksen puolella. Näiden keinojen leviäminen tuleekin estää ja vauriot minimoida.

pirkanmaalaiset.jpgValtuutettuina saimme kuulla useiden esitysten kautta edunvalvonnan tilanteesta. Tulevat palkkaneuvottelut tulevat olemaan mutkikkaat. Työnantaja tulee lähtemään liikkeelle 0 % -linjalla tai jopa miinusmerkkisellä tarjouksella. Erityisen pahan tilanteesta tekee lentoyhtiö SAS:n neuvottelujen tulos. Siitä työnantajat saivat mallin, minkä kautta palkkoja tullaan painamaan alas, työtunteja lisäämään ja eläkeikää nostamaan korkeammaksi. Työnantajat haluavat päästä eroon valtakunnallisista sopimuksista, ja jopa liittokohtaisista sopimuksista. Työnantajat haluavat siirtää neuvottelut työnantaja ja työpaikkakohtaisiksi. Kohta palaamme takaisin paperipatruunojen aikaan, jolloin yrityksen sanelivat työssäolon ehdot. Tosin nykyisin tämä tapahtuisi ilman yhtiöiden patriarkaalista vastuuta työntekijöistä ja heidän perheistään. On mielenkiintoista nähdä, että millaisia tarjouksia alallamme nähdään.anne_ja_jukka.jpg

Uudet kunnanvaltuustot aloittavat nelivuotiskautensa tammikuun alussa. Koko maassa valtuustoihin päätyi 771 OAJ:n jäsentä, joiden toivomme myötävaikuttavan koulutuksen ja opetuksen näkyvyyteen sekä resursseihin oman tietämyksensä kautta. Jokaisen meistä tulee vaikuttaa tuntemiimme valtuutettuihin, jotta lasten ja nuorten olosuhteet pistetään kuntoon omassa kunnassamme.

Opetusministeri Jukka Gustafsson vieraili valtuuston kokouksessa tuomassa valtiovallan terveiset. Hän kertoi missä tämän hetken lainsäädäntömuutoksissa mennään. Suuri muutos tapahtuu muun muassa varhaiskasvatuksen hallinnonalasiirron yhteydessä 1.1.2013. Muutos tuntuu myös ammatillisen opetuksen aloituspaikkojen uudelleenjaossa, jonka yhteydessä Pirkanmaan aloituspaikat lisääntyvät, mutta leikkaukset ovat ankaria muilla alueilla. Ilokseni Jukka Gustafsson mainiopetusministeria_tapaamassa.jpgtsi puheessaan antoisan vierailunsa OAJ Pirkanmaan alueyhdistyksen hallituksen kokouksessa marraskuun alussa. Yhteistyö opetusministerin ja kansanedustajien kanssa on erityisen arvokasta äänemme kuuluvaksi saamisen kannalta. Vaikuttaminen tapahtuu usealla tasolla ja siinä OAJ Pirkanmaa on toiminut erityisen aktiivisesti.

Valtuutettunne Kaj Raiskio, OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja

Kuvat: Niilo Hirvonen