Kasvatus on arvokasta, kuunteletko sinä lasta?

Lauantai 29.9.2012 - Kaj Raiskio


Kuntien ensisijainen tehtävä on nyt ja tulevaisuudessa peruspalvelujen tuottaminen. Kaikilla pirkanmaalaisilla tulee olla tasapuolinen mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen myös kuntavaalien jälkeen. Koulutus on ala, jota ei voi ulkoistaa tai jättää markkinoiden tuotettavaksi. Jokainen kuntapäättäjä on vastuussa siitä, että lapset ja nuoret saavat heidän kunnassaan hyvät lähtökohdat elämälleen. Koskaan ei pidä tinkiä varhaiskasvatuksen tai perusopetuksen turvallisuudesta, joten missään tilanteessa ei tule sortua opetushenkilöstön lomautuksiin. Tarvittavat leikkaukset tulee tehdä aina rakenteellisten ratkaisujen kautta.

Aikuisilla pitää olla aikaa nuorille niin terveydenhuollon, päiväkotien kuin koulujen puolella. Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa tämä tarkoittaa riittävän pieniä ryhmiä. Jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus päästä hoitoon ja heille tulee tarjota mahdollisuus tavata terveydenhuollon ammattilaisia riittävän usein. Usea orastava ongelma saataisiin ratkaistua aikaisella puuttumisella ja välittämisellä. Tarja Paakkosen tuoreen väitöstutkimuksen mukaan vaikeahoitoisia nuoria mielenterveyspotilaita päätyi kalliiseen laitoshoitoon eniten niissä kunnissa, jotka säästivät 1990-luvun laman yhteydessä rajuimmin kouluterveydenhuollossa sekä perhe- ja kasvatus-neuvolatoiminnassa. Syrjäytyneen vaikeahoitoisen alaikäisen laitoshoitokulut voivat nousta jopa 1,7 miljoonaan euroon 18 ikävuoteen mennessä. Panostaminen olosuhteisiin tuo pitkäkestoisimman hyödyn.

Kunnissa annettu hyvä peruskoulutus takaa lapsille ja nuorille kunnolliset jatko-opintomahdollisuudet ja antavat eväät työllistymiseen. Tämän peruspalvelun laadun takaa osaava ja pätevä henkilöstö, josta tulee pitää huolta. Yhtäkään päiväkotia tai koulua ei saa päästää homehtumaan tai sisäilmaongelmien valtaan. Kuntien kannattaa investoida koulutukseen ja kasvatukseen, koska se maksaa aina itsensä takaisin.

Onnea kaikille opettajataustaisille ehdokkaille vaalityöhön

Kaj Raiskio

Puheenjohtaja