Tampereen kaupungin ammatillisen ja lukiokoulutuksen leikkaukset huolestuttavat

Sunnuntai 26.8.2012 - Raiskio & Kurikka


OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistyksen kannanotto Tampereen kaupungin päättäjille (lähetetty 26.82012)

OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistys on huolissaan Tampereen kaupungin ammatillisen opetuksen ja lukio-opetuksen tulevaisuudesta. Kevään 2012 lisäleikkaukset ovat kurjistaneet opetuksen laatua merkittävästi, siitäkin huolimatta, että kaupunginvaltuusto vähensi hieman toiselle asteelle suunnattuja säästövelvoitteita. Ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen ja ohjauksen tuntimäärien leikkaaminen vaikeuttavat opetusta ja tukitoimien antamista. Lukion kurssimäärää puolestaan on leikattu jo useana vuonna peräkkäin. Ryhmäkokojen suureneminen on vähentänyt opettajien mahdollisuuksia kiinnittää huomiota yksittäisiin opiskelijoihin. Myös työturvallisuus vaarantuu ylisuurissa ryhmissä. Tämänkaltaiset leikkaukset vaikuttavat aina eniten heikoimpien opiskelijoiden mahdollisuuksiin valmistua ajallaan. Pahimmassa tapauksessa usea nuori keskeyttää opinnot. Keskeyttämiset ovat kasvaneet TAOssa vuoden 2009 10,4 %:sta vuoden 2011 tilastojen mukaan jo 13 %:iin. Leikkauksilla keskeyttämisprosentteja ei saada alaspäin.

Pelkäämme, että merkittävä osa ammatillisesta osaamisesta häviää Pirkanmaalta. Nuorten lisäksi kärsijöinä ovat yritysmaailma ja koko yhteiskunta. Uskaltavatko yritykset ottaa jatkossa työssäoppimisjaksoille opiskelijoita, jotka ovat saaneet vain vähän opetusta ylisuurissa ryhmissä? Voidaanko Tampereella saavuttaa maan hallituksen määrittelemä yhteiskuntatakuu ja koulutustakuu? Leikkausten takia opetuksen laatukriteerejäkään ei voida saavuttaa.

Opiskelijoiden lisäksi olemme huolissamme opetushenkilöstön jaksamisesta jatkuvan leikkauspaineen alla. Tähän toivomme työnantajan kiinnittävän yhä enemmän huomiota. Leikkauksilla kasaan saatu ”säästö” häviää nopeasti sairauslomien ja työkyvyttömyyseläkkeiden kasvaessa. Ammatillinen opetus on jo tällä hetkellä merkittävän muutoksen edessä, kun TAO ja PIRKO yhdistyvät. Muutosprosessin läpivienti vie oman aikansa, ja nyt tehtävät leikkaukset luovat yhdistymiselle mitä epäkiitollisimman maaperän.

Toivomme, että Tampereen kaupunki ei kurjista toimillaan II asteen koulutusta. Jo nyt leikkaukset hankaloittavat opiskelijoiden oppimismahdollisuuksia, opetuksen järjestämistä sekä ohjattua työharjoittelua. Pelkona on, että ammatillisella puolella työssäoppimisjaksoille pääseminen viivästyy ja opiskelijoiden valmistuminen siirtyy. Tutkintojen viivästyminen puolestaan leikkaa suoraan opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatavaa rahoitusta.

Tahdomme muistuttaa, että säästötoimien vaikutukset näkyvät aina viiveellä ja korvaavat toimet aiheuttavat tulevaisuudessa suuria kustannuksia. Näin kävi kiistatta 1990-luvun laman yhteydessä. Silloin yhteiskunnan kelkasta pudonneet nuoret ja heidän perheensä voivat suurelta osin pahoin vielä tänä päivänä.

On myös syytä pohtia, mikä on tilakeskuksen toiselle asteelle asettamien tilavuokrien osuus talouden tasapainottamisessa. Yhä suurenevat vuokrat näyttävät syövän opetuksen järjestämiseen tarkoitettua valtionosuutta kohtuuttomasti. Nuoret ovat tässä kärsijän osassa.

 

Kaj Raiskio, puheenjohtaja                 Liisa Kurikka, alueasiamies