Ohita navigaatio

Perjantaiblogi VOL

Tässä blogitekstissä käsittelemme varhaiskasvatuksen uutta tasopalkkamallia sekä raporttia varhaiskasvatuslain uudistamisesta tuen osalta. Lähteenä on käytetty VOL-alueillan (31.3.2025) ja OAJ:n koulutusmateriaaleja.

Tasopalkkamalli

Tasopalkkamallin (OSVA) neuvottelut ovat tällä hetkellä käynnissä eri kunnissa. Uuden palkkamallin on oltava käytössä viimeistään 1.10.2025. Tasopalkkajärjestelmä perustuu osaamisen ja vastuun (OsVa) tasokriteereihin. Kriteerit jakautuvat tasoille A,B ja C. Siten, että A taso on perustaso. B ja C taso puolestaan vaativat enemmän vastuuta ja osaamista kuin A taso. Tasoille on määritelty valtakunnalliset tasokriteerit. Paikallisesti voidaan myös sopia muita tasokriteereitä ja täsmentää valtakunnallisia tasokriteereitä. Palkkaan tulee vaikuttamaan myös mahdolliset tasolisät. Koska tasopalkkamallissa on paljon paikallisesti sovittavia asioita emme lähde avaamaan asiaa tässä sen enempää. Seuraa oman paikallisyhdistyksesi ja/tai luottamusedustajasi sekä työnantajasi viestintää aiheesta.

Tuen uudistuksen toteutuminen

Varhaiskasvatuslain uudistamisesta tuen osalta on tehty selvitys (Selvitys varhaiskasvatuslain tuen uudistuksen toteutumisesta, OKM 2024). Selvityksestä käy ilmi, että 8–9 %:lla varhaiskasvatuksen piirissä olevista lapsista on tehty hallintopäätös tuesta ja/tai tukitoimista. Tehostetun ja erityisen tuen tulkinta vaihtelee kuntakohtaisesti.

Varhaiskasvatuksen erityisopettajien rooli tuen tarpeen arvioinnissa, hallintopäätöksissä ja monialaisen yhteistyön organisoinnissa näyttäytyy keskeisenä. Veojen määrä ja tarve on lisääntynyt ja samalla opettajien osuus on vähentynyt. Suurin osa veoista toimii nykyään konsultoivina erityisopettajina ja lapset saavat yhä vähemmän kokoaikaista erityisopetusta. Tukimuodoista varhaiskasvatuksen erityisopettajien läsnäoloa ryhmissä kaivattiin enemmän kuin kouluttamattoman henkilöstön, esimerkiksi avustajien lisäämistä ryhmiin. Myös pedagogisen johtamisen puute nousi esiin tuen toteutumisen esteenä.

Inkluusioperiaatteen mukaan kaikkien lasten osallisuus sekä heidän kehittymisensä ja oppimisensa tukeminen toteutuu osana yhteistä lapsiryhmää. Jotta varhaiskasvatusta voidaan toteuttaa inklusiivisuuden arvojen mukaisesti, varhaiskasvatuksen järjestäjien on tärkeää huolehtia riittävistä taloudellisista ja henkilöstön osaamiseen liittyvistä resursseista sekä riittävistä henkilöstöresursseista. Inkluusion haasteena koettiin mm. lapsiryhmien liian suuret koot, henkilöstön riittämättömyys ja vaihtuvuus, rakenteellisen tuen riittämättömyys, työn yleinen kuormittavuus sekä vanhentuneet asenteet.

Keskeisimmiksi muutostarpeiksi nostettiin raportissa esille mm. hallintopäätösprosessin selkeyttäminen. Hallinnollista osaamista on lisättävä kuntiin. Kunnissa on varattava riittävä resurssi lapsen tuen järjestämiselle, jotta lapsen etu ja oikeusturva toteutuvat ja lapsi saa tarvitsemansa tuen. Varhaiskasvatuksen ja hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä on hyvä kehittää edelleen sekä vahvistettava sairaalassa järjestettävää varhaiskasvatusta

Tuen kokonaisuuden päivitystarve ja kolmiportaisuuden uudistaminen esi- ja perusopetuksen tuen uudistuksen johdosta nostettiin kehittämiskohteeksi. 1.8.2025 otetaan käyttöön esi-ja perusopetuksen tuen uudistus. Tässä mallissa korvataan nyt varhaiskasvatukseen jäävät tuen tasot ryhmäkohtaisella tuella ja oppilaskohtaisella tuella.

VOL-jaoksen on tarkoitus järjestää koulutusta kaikista uusista muutoksista syyskauden aikana, mukaan lukien 1.5.2025 voimaan tulleen uuden Kunta-alan virka- ja työehtosopimus OVTES osio G:n muutokset. Jos yllä mainittuihin asioihin haluaa perehtyä tarkemmin niistä löytyy hyvin tietoa mm. OAJ:n nettisivuilta.

Nyt ennen tulevia muutoksia nautitaan kesästä ja kerätään voimia uuteen kauteen.

Ihanaa ja rentouttavaa kesää!

Heini Pihko, VOL-jaoksen puheenjohtaja, varhaiskasvatuksen opettaja, luottamusedustaja

Reetta Kerkola-Ruutiainen, VOL-jaoksen jäsen, varhaiskasvatuksen erityisopettaja

Tapahtumat

Yhdistyksemme

OAJ Pirkanmaan jäseniä ovat pirkanmaalaiset OAJ:n paikallisyhdistykset sekä ala- ja oppilaitoskohtaiset jäsenyhdistykset. Jäsenyhdistyksiin kuuluu runsaat 8200 henkilöjäsentä. Tarjoamme jäsenyhdistyksille tukea edunvalvontaan ja koulutukseen.